Fermenteren
Maak je eigen
pittige immuunbooster
Gefermenteerde chilisaus

Ben je gek op hotsauce en heb je een beetje geduld en
een blender, dan is dit recept iets voor jou.

Het is niet alleen veel complexer van smaak dan de winkelvariant, maar ook nog eens goed voor je gezondheid! Het is je thuisapotheek en probiotica in één.
Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten door het fermentatieproces namelijk veel melkzuren, die de groei van de goede bacteriën in je darmen stimuleren.

Tegelijkertijd houden ze de slechte bacteriën in toom. Bovendien hebben pepers een gunstige invloed op je weerstand en bevatten ze veel vitamine C die door het fermenteren geconserveerd wordt. De capsaïcine in de hete pepers heeft een antibacteriële werking, waardoor je minder vatbaar bent voor infecties. Dit stofje werkt pijnstillend, zorgt ervoor dat je neus open gaat en bij regelmatig gebruik zul je minder snel verkouden worden.

Deze heerlijke chilisaus is dus een flinke boost voor je immuun-systeem en is ook nog eens eenvoudig om te maken. Voor deze saus kun je verschillende soorten pepers (in een mix) naar keuze gebruiken. Gebruik alleen geen groene pepers met rode pepers samen, want dan krijg je een onaantrekkelijke bruine saus, die prima smaakt maar er niet zo lekker uitziet als deze felrode saus.

Je kunt de saus pittiger maken door hete pepers te kiezen en/of de zaadlijsten en de zaden in de pepers te laten. Als je een mildere saus wilt, kun je ook wat rode paprika toevoegen.
Ingrediëntenlijst
500 ml water
8 gram zout, bij voorkeur Keltisch zeezout
250 gram pepers
1 ongeschilde wortel
1 ui
2 cm gember
2 teentjes knoflook
20 ml appelazijn
Suiker naar smaak
1 beugelpot

Bereiding
Roer het zout door 500 ml koud water tot het zo goed als opgelost is. Spoel de pepertjes en de ongeschilde wortel af. Niet schillen! Je wilt de gisten op de groenten behouden ten behoeve van het fermentatieproces.

Snijd de wortel, ui en pepers in grove stukken. Wil je minder hete saus, verwijder dan de zaadjes en/of zaadlijsten van de peper vooraf. Maak de gember schoon en snijd deze in dunne reepjes. Pel de knoflook.

Leg alle ingrediënten in laagjes in een omgespoelde beugelpot met rubber ring. Zorg dat je ongeveer 4 tot 5 cm vrij houdt onder de bovenrand van je pot. Voeg het zoute pekelwater toe en zorg dat alles onder water staat. Sluit de pot
en zet deze minimaal zeven dagen op kamertemperatuur.

Na deze week kun je de saus al gebruiken, maar na een paar maanden is de smaak veel lekkerder. Dus vergeet de pot en zet hem een tijdje weg op een iets koelere plaats. Dus niet openen tussendoor.

Giet na de wachttijd de pepers af en vang het pekelwater op. Dit is lekker in dressing, soep of saus bijvoorbeeld. Doe de groenten in de blender samen met 50-100 ml pekelwater en de appelazijn. Blend het tot een redelijk glad mengsel.


Voeg suiker toe naar smaak. Gebruik meer pekelwater als je saus te dik is. Doe de saus in een fles en bewaar in de koelkast, hoe langer hij staat hoe meer smaak. Je kunt de saus tenminste 6 maanden bewaren. Geniet er van!
Dat is mooi, want We Are Pioneers Magazine staat er bol van! Neem een abonnement of bestel 1 of meer losse edities!
Heb jij ook behoefte aan positiviteit?