Bereiding
Roer het zout door 500 ml koud water tot het zo goed als opgelost is. Spoel de pepertjes en de ongeschilde wortel af. Niet schillen! Je wilt de gisten op de groenten behouden ten behoeve van het fermentatieproces.
Snijd de wortel, ui en pepers in grove stukken. Wil je minder hete saus, verwijder dan de zaadjes en/of zaadlijsten van de peper vooraf. Maak de gember schoon en snijd deze in dunne reepjes. Pel de knoflook.
Leg alle ingrediënten in laagjes in een omgespoelde beugelpot met rubber ring. Zorg dat je ongeveer 4 tot 5 cm vrij houdt onder de bovenrand van je pot. Voeg het zoute pekelwater toe en zorg dat alles onder water staat. Sluit de pot
en zet deze minimaal zeven dagen op kamertemperatuur.
Na deze week kun je de saus al gebruiken, maar na een paar maanden is de smaak veel lekkerder. Dus vergeet de pot en zet hem een tijdje weg op een iets koelere plaats. Dus niet openen tussendoor.
Giet na de wachttijd de pepers af en vang het pekelwater op. Dit is lekker in dressing, soep of saus bijvoorbeeld. Doe de groenten in de blender samen met 50-100 ml pekelwater en de appelazijn. Blend het tot een redelijk glad mengsel.
Voeg suiker toe naar smaak. Gebruik meer pekelwater als je saus te dik is. Doe de saus in een fles en bewaar in de koelkast, hoe langer hij staat hoe meer smaak. Je kunt de saus tenminste 6 maanden bewaren. Geniet er van!