Spanning is de oorzaak van het slechte zicht’
“Wat ik heb geleerd en wat ik andere mensen nu leer, is een andere manier van zien. Het doel is om de ogen te laten ontspannen en vanuit die ontspanning te gaan zien. Spanning is namelijk de oorzaak van het slechte zicht. Ontspanning is de sleutel. Dat leer ik ze met behulp van diverse oefeningen. Tijdens het programma dat mensen bij me kunnen volgen, laat ik hen steeds een stapje verder gaan. Het programma duurt een jaar, omdat het tijd vraagt alles goed toe te passen en te integreren in het dagelijkse leven. Al zijn het wel echte ‘huis-tuin-en-keukenoefeningen’ die mensen krijgen. Ook leer ik deelnemers hun ogen te voeden. Ik zeg altijd dat ogen uitgehongerd zijn. Zeker met het westerse dieet in deze moderne samenleving. Voor veel mensen is andere voeding een ‘stap voor stap-proces’ om toe te passen. Zeker als ze bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch zijn. De combinatie van ontspannen, oefeningen en andere voeding werkt versterkend. Toen ik begon, wist ik niets over voeding. Ik zette mijn bril af en deed oefeningen. Dat bracht al heel veel, maar alles veranderde toen ik andere voeding ging toepassen. Dat zie ik bij deelnemers van mijn jaarprogramma ook. Zodra ze de omschakeling naar andere voeding maken, verandert er heel veel.”
‘Bij natuurvolkeren komt nauwelijks bijziendheid voor’
“Toen ik me bij de Kamer van Koophandel inschreef, wilde ik alles weten over wat helpt om goed te zien. Zo woonde ik een lezing bij over hoe natuurvolkeren vroeger aten. Uit onderzoeken die gedaan zijn bij natuurvolkeren, is namelijk gebleken dat bij hen nauwelijks bijziendheid voorkomt. Zij eten namelijk nog heel puur en onbewerkt voedsel. Wat we eten heeft een enorme invloed op onze ogen en ons zicht. Tijdens die lezing kwam ook voorbij dat mensen vitamine A nodig hebben om goed te zien én dat het de meest ontgiftende vitamine is. De vitamine waarvan algemeen wordt gesteld dat je er vooral niet te veel van binnen moet krijgen, want dat is gevaarlijk. Dit ging in die tijd echter over de chemische multivitaminen uit potjes. Vitamine A halen wij mensen uit voeding en die vorm krijgen we over het algemeen te weinig binnen. Dat zit bijvoorbeeld in eieren, lever en ghee. Met een veganistisch dieet krijgen mensen het in ieder geval niet binnen. Wortelen hebben de reputatie, maar dat is betacaroteen: de voorloper van vitamine A. Een lichaam moet dat eerst nog omzetten. Oude mensen en kinderen kunnen dat sowieso niet en het is een zwaar proces voor het lichaam. Met het eten van wortelen krijgen mensen dat nooit voor elkaar.”
‘Als mensen niet anders willen eten, vind ik dat prima’
“Vegetariërs die mijn programma komen volgen, vertel ik mijn visie op voeding. Het is echter geen discussieonderwerp. Ik informeer mensen en op basis van die informatie bekijken ze hun keuze. Er zijn mensen die vegetarisch blijven. Als mensen niet anders willen eten, vind ik dat prima. In mijn jaarprogramma vertel ik dat veel dingen die
ons worden bijgebracht niet zo zwart wit zijn als wordt gesteld. Bijvoorbeeld dat vegetarisch/ veganistisch eten heel vreedzaam is, omdat dieren niet dood worden gemaakt. Met amandelmelk als een van de voorbeelden. Wat veel vegetariërs/veganisten niet weten, is dat ook voor biologische amandelkwekerijen oorspronkelijke gebieden worden ontgonnen om amandelbomen te planten. Zo ontstaat eenzijdige akkerbouw.
De dieren die daar oorspronkelijk leefden, gaan daardoor dood en de natuur verdroogt. Ook sta ik met deelnemers van het programma stil bij alle ingrediënten die bijvoorbeeld in margarine en vleesvervangers zitten. Terwijl roomboter gewoon roomboter is en het ingrediënt van biologisch rundergehakt is ‘100% rundergehakt’. En koemelk drinken is tegenwoordig steeds meer not done is, terwijl we in Nederland
heel voedzame melk hebben als koeien volop op weilanden kunnen grazen. Mensen drinken al tienduizenden jaren melk. Niet de meuk uit de supermarkt, maar de voedzame rauwe variant. Of yoghurt, kefir, boter of kaas die van die pure melk zijn gemaakt. Het hoort bij de Nederlandse cultuur om zuivel te eten en drinken. Mijn verhaal gaat niet over het eten van dieren uit ‘gevangenissen’. Dat keur ik af. Vroeger was landbouw gemengd. Dieren bemestten de grond voor granen en groentes
die er groeiden. Dat is weggehaald en dat geeft nu, wereldwijd, grote milieuproblematiek.”